Hallo... dah lama tak post in nih..
Baru-baru ni ada sang piranha2 ada le buwat makan2..tak cukup satu umah jerr..
kali ni 4 umah sekali gus..berturut2. Dari hari rabu samapi la hari sabtu.. yang tak syok nye satu laa..acik piranha kita si anis/jap n geng termiss all da event kannn..
Anyway, kat umah mak andaq, which was da last menggeromon event.. ada la yang nak mintak resepi Spaghetti Carbonara... So, here it is..bagi yang suka menerai...
Baru-baru ni ada sang piranha2 ada le buwat makan2..tak cukup satu umah jerr..
kali ni 4 umah sekali gus..berturut2. Dari hari rabu samapi la hari sabtu.. yang tak syok nye satu laa..acik piranha kita si anis/jap n geng termiss all da event kannn..
Anyway, kat umah mak andaq, which was da last menggeromon event.. ada la yang nak mintak resepi Spaghetti Carbonara... So, here it is..bagi yang suka menerai...
Spaghetti Carbonara
1 tin Cendawan Butang(Belah 4 dgn btg)
1 btg carrot (Hiris membulat)
1/4 bhg kobis bunga (potong kecil)
1 pack kacang pea(yg panjang tau)
10 biji bawang kecil (bwg besar-2 bj)-potong dadu
15 keping Smoked chicken slices
1 paket spaghetti( boleh gak fettucinni/macaronni)
Olive oil
Serbuk lada hitam
Garam
Parsley utk hiasan
Permesan cheese utk tabur
Bhn Sos Putih/sos keju/bechamel sauce:
1/4 cwn butter
1/4 cwn tepung
2 cwn susu segar
bay leaf (cari kat giant)
thyme(cari kat giant)
garam
lada sulah
Cara buat sos:
Cairkan mentega masukkan tepung, kacau2 jgn sampai berketul, masukkan susu segar yang dah dipanaskan dulu. Kacau2 lagi hingga pekat. Masukkan thyme, bay leaf, lada sulah, garam, kacau lagi. Dah pekat tutup api masukkan parmesan cheese. Biarkan dulu.
Cara buat keseluruhannya:
Smoked chicken slices, digoreng dgn minyak sedikit,tp jgn sampai garing sangat. Angkat dan potong memanjang selebar 1 - 2 cm. Masak spaghetti cam biasa, toskan. Panaskan olive oil, tumis bawang dadu hingga wangi,masukkan mushroom, carrot, kacang pea, kobis bunga. Masukan air sikit, kacau2,pastu masukkan chicken slices tadi, garam, lada hitam dan last sekali sos keju tu. Dah sekata masak, tutup api, masukkan spaghetti, ratakan. Tabur parsley dan keju ..dah bleh hidang......dan makan. Nyum..nyum..
Notes: chicken slices tu bleh ganti ngan seafood sotong ke, udang ke, kupang ke..
3 comments:
thank you mak andak..adik akan try sbb byk spaghetti lebih..
hehehe..kalu success, raya bleh la buat..hahaha..
worait la tuh..ni tgh nak cari resepi spagheti2 yg lain plak. mana PL nye co.? kata nak cuba resepi ni. tak bukak lagi kot
hehe..dah try dah hari tuh..
k gak la..pak ucu je yg abiskan..
sbb mak ucu tak leh nak habiskan dah, terletak byk sgt butter kot...giler nyer muak..hehe..tp senang gak la..lain kali kene kurangkan butter
Post a Comment