luv ones

Tuesday, September 25, 2007

Asyik makan jerr, nah cuba sendiri


Hallo... dah lama tak post in nih..
Baru-baru ni ada sang piranha2 ada le buwat makan2..tak cukup satu umah jerr..
kali ni 4 umah sekali gus..berturut2. Dari hari rabu samapi la hari sabtu.. yang tak syok nye satu laa..acik piranha kita si anis/jap n geng termiss all da event kannn..

Anyway, kat umah mak andaq, which was da last menggeromon event.. ada la yang nak mintak resepi Spaghetti Carbonara... So, here it is..bagi yang suka menerai...



Spaghetti Carbonara




1 tin Cendawan Butang(Belah 4 dgn btg)


1 btg carrot (Hiris membulat)


1/4 bhg kobis bunga (potong kecil)


1 pack kacang pea(yg panjang tau)


10 biji bawang kecil (bwg besar-2 bj)-potong dadu


15 keping Smoked chicken slices


1 paket spaghetti( boleh gak fettucinni/macaronni)


Olive oil


Serbuk lada hitam


Garam


Parsley utk hiasan


Permesan cheese utk tabur




Bhn Sos Putih/sos keju/bechamel sauce:




1/4 cwn butter


1/4 cwn tepung


2 cwn susu segar


bay leaf (cari kat giant)


thyme(cari kat giant)


garam


lada sulah




Cara buat sos:


Cairkan mentega masukkan tepung, kacau2 jgn sampai berketul, masukkan susu segar yang dah dipanaskan dulu. Kacau2 lagi hingga pekat. Masukkan thyme, bay leaf, lada sulah, garam, kacau lagi. Dah pekat tutup api masukkan parmesan cheese. Biarkan dulu.




Cara buat keseluruhannya:


Smoked chicken slices, digoreng dgn minyak sedikit,tp jgn sampai garing sangat. Angkat dan potong memanjang selebar 1 - 2 cm. Masak spaghetti cam biasa, toskan. Panaskan olive oil, tumis bawang dadu hingga wangi,masukkan mushroom, carrot, kacang pea, kobis bunga. Masukan air sikit, kacau2,pastu masukkan chicken slices tadi, garam, lada hitam dan last sekali sos keju tu. Dah sekata masak, tutup api, masukkan spaghetti, ratakan. Tabur parsley dan keju ..dah bleh hidang......dan makan. Nyum..nyum..




Notes: chicken slices tu bleh ganti ngan seafood sotong ke, udang ke, kupang ke..